Az Őrségről röviden

Valamikor járatlan rengeteg volt ez a folyók formálta dombvidék, az országot védelmező gyepüvonal fontos szakasza.

Az őrségi falvak lakói kultúrájukban színes keleti hagyományt, nyelvükben ódon ízeket, népművészetükben igen sok székely vonást őriznek.

Az őrség falvai a Zala folyó forrásvidékén (Szala-patak) és a Kerka középső völgyszakaszán helyezkednek el. A patakvölgyre tekintő domboldalakon egymástól távol sorakoznak a pár házból álló települési egységek, a szerek.

fp-orseg (1)
fp-orseg (2)
fp-orseg (3)
fp-orseg (4)
fp-orseg

 

A századforduló előtt az Őrséget javarészt bükkerdők borították. A kizsákmányoló erdőgazdálkodás eredményeként az 1900-as évek elején eltűntek a legendás öreg bükkfák, és helyükön a könnyen növő erdei fenyő annyira előretört, hogy az Őrséget azóta csúfolódva már Gyantásországnak is nevezik. 1978-óta tájvédelmi körzet a 18 községből álló történelmi Őrség, 2002-ben pedig Nemzeti Parkká vált.

Az Őrség inkább néprajzi, mint földrajzi egység, A honfoglalás óta folyamatosan magyar lakta vidék - ilyen minőségében csaknem az egyetlen hazánkban, A székely őrállók igen korán kiváltságokat kaptak az ország nyugati határának védelme fejében. Nem tartoztak a királyi vármegyék alá.
A dombok tetején szeres településeket alakítottak ki, sajátos módon építkeztek. Az Őrség településhálózatának alapja a szer, ami nem más, mint házcsoport védelmi szempontból fontos helyen, irtásföldön. A szomszédos szereket gyalogutak kötik össze.

Eredetileg csak fából építkeztek, a házaknak boronafaluk volt Ez bárdolt (tehát fejszével faragott) vagy bárdolatlan, teljes vagy fél keresztmetszetű szálfákból készült, a gerendák elmozdulását csapolás akadályozta meg. Amikor már kevés volt az erdő, tért hódított a tégla használata.

fp-orseg (6)
fp-orseg (7)
fp-orseg (8)
fp-orseg (9)
fp-orseg(10)

 

A konyha elé kis, háromszöges homlokzatú tornácot, ún. kódisállást emeltek. A háziállatokat a vadak ellen úgy igyekeztek óvni, hogy az udvart mind a négy irányból lezárta a lakóház, a pajta, az istálló és az ólak.
Ez volt a „kerített ház”.
Jellemző még az Őrségre, hogy a kis falvak nem tudtak saját templomot építeni, ezért a kiemelkedő helyeken elhelyezett haranglábakkal oldották meg Isten harangszóval való dicsőítését.

Az Őrség néprajzának legízletesebb vonása a számos ételkülönlegesség, mint a hajdinából vagy kukoricából készített gánica, amelynek egyik jól ismert változata a dödölle. Ugyanilyen finom a parasztrétes is.

HOL TALÁL MEG MINKET

*

Hívjon, vagy írjon nekünk! Nézze meg a térképen hol található a porta. Keressen a közösségi oldalakon is. 

ELÉRHETŐSÉGEK

Cím: 9942 Szalafő, Templomszer 11.
E-mail: krisztaferenczporta@gmail.com
Tel: +36 94 548 072; +36 30 420 7011
www.ferenczporta.hu 

TÉRKÉP

Nézze meg hol talál meg minket! Járja be virtuálisan a környéket, és fedezze fel a közeli nevezetességeket.
Tervezze meg útvonalát hozzánk!

 

KÖZÖSSÉGI OLDAAK

Kövesse a Ferencz Portát a Facebookon is! Hírek, érdekességek, aktualitások rólunk. Nézze meg a portáról készült videókat a Youtube videómegosztón!