Öko gazdálkodás az Őrségben

Az állattartást tyúkokkal kezdtük. Az első kecskét akkor vettünk, mikor gyerekünk született, mert hallottuk, hogy a kecsketej milyen egészséges. Sokáig mondtuk, hogy tehenünk nem lesz, mert az akkora állat... Aztán lett 100 kecskénk, és mostanra 80 marhánk.

2008-ban sajnos szembe kellett néznünk vele, hogy kinőtt minket a gazdaság, egyszerűsítenünk kell, nem győzzük a munkát. Ezért a kecskeállományt eladtuk, de azért mutatóba maradt 10-15 kecskénk, mert hiányzott volna a házunk tájáról 15 év „kecskézés” után. Így azért egy kis kecskesajt is készül, amellett, hogy főleg tehéntejből készülnek a fűszeres házisajtok.

ferencz-porta-allatok
ferencz-porta-allatok
ferencz-porta-allatok
ferencz-porta-allatok
ferencz-porta-allatok

 

Ma 80-90 szarvasmarha: tehenek és bocik, 5 kecske, 15 vietnámi csüngőhasú sertés, baromfiak, és Viola lányom nyuszija képezi az állatállományt. A porta hangulatának meghatározója a kutyák és a macskák jelenléte is.

Az állatokkal való munka tölti ki a napjainkat. A mindennaposak: etetés, fejés, legeltetés; az időszakosak: trágyázás, körmölés, fedeztetés, ellések; és az évszakhoz kötődőek: kaszálás, szénaszárítás, bálázás, stb.

A gazdasághoz tartozik közel 90 hektár (saját és bérelt ) kaszáló és legelő terület. Ezért a marhaállományunkat még fejleszteni szeretnénk. A tehenek így a borjaikkal együtt lelegelnék a területek egy részét, a többiről pedig megteremne a télire szükséges szénájuk.

ferencz-porta-allatok
ferencz-porta-allatok
ferencz-porta-allatok
ferencz-porta-allatok9-
ferencz-porta-allatok

 

A teheneknek csak kis részét fejjük, többségük „húsmarha”, azaz ellés után vele marad a borja, szükséglet szerint szopik, nő a tejen és a legelőn, és 3-4 hónapos korában továbbtartásra adjuk el. A fejős teheneket naponta ki-behajtjuk a legelőről, fejjük. Számukat az igényekhez igazítjuk, nyáron több állatot, télen csak egyet-kettőt fejünk. A tejet háztól áruljuk, és a keresletnek megfelelő mennyiségben készített fűszeres házisajtokat, vajat is itt lehet csak nálunk a portán megvásárolni.

HOL TALÁL MEG MINKET

*

Hívjon, vagy írjon nekünk! Nézze meg a térképen hol található a porta. Keressen a közösségi oldalakon is. 

ELÉRHETŐSÉGEK

Cím: 9942 Szalafő, Templomszer 11.
E-mail: krisztaferenczporta@gmail.com
Tel: +36 94 548 072; +36 30 420 7011
www.ferenczporta.hu 

TÉRKÉP

Nézze meg hol talál meg minket! Járja be virtuálisan a környéket, és fedezze fel a közeli nevezetességeket.
Tervezze meg útvonalát hozzánk!

 

KÖZÖSSÉGI OLDAAK

Kövesse a Ferencz Portát a Facebookon is! Hírek, érdekességek, aktualitások rólunk. Nézze meg a portáról készült videókat a Youtube videómegosztón!